• +36 20 2250 833
  • toth.andrea981@gmail.com
  • Bp., XIV. Hungária körút 72. | Jelenlétem Rendelő
Kérdések és válaszok
Veszély vagy lehetőség?

Veszély vagy lehetőség?

Veszély vagy lehetőség? 

A krízis kínai írásjele a veszély és a lehetőség jeléből tevődik össze. Egyfelől nyomasztó, sötét, kilátástalannak tűnő állapot, másfelől kríziseink magukban rejtik a fejlődés és egy magasabb életminőség kialakításának esélyét. A verem mélyén, sötétben tapogatózva, összetörve nem könnyű fényt találni az alagút végén. A krízis olyan életszakasz, amikor új belső erőforrásokra kell találnunk ahhoz, hogy tovább tudjunk lépni. Az új erőforrásokra támaszkodva az ember ki tud jutni a verem mélyéről, és szembe tud nézni olyan új feladatokkal is, melyekre korábban nem érezte képesnek magát. Élete során mindenki szemberekül olyan szakaszokkal, melyekben úgy érzi, nem boldogul, elakadt. Érinthetik ezek a munka és a karrier területét, illetve sokaknak a családi élet, a szülői lét rejt magában megoldhatatlannak tűnő feladatokat. Sajnos előfordul az is, amikor rajtunk kívül álló ok, például egy hozzátartozó betegsége teszi elviselhetetlenné a hétköznapokat és emészti fel a megküzdési eszköztárunkat. A pszichológus akkor tud segíteni, amikor a barátok, szerettek, hozzátartozók támogatása már nem elegendő.

A pszichológiai tanácsadás során a krízisben lévő ember úgy érzi, egy olyan támaszra talált a verem mélyén, akinek segítségével elviselhető az elviselhetetlen és megoldható az, ami megoldhatatlannak tűnik. A pszichológus egy olyan szaktudással bíró kívülálló, aki abban segít, hogy képessé váljunk küzdeni és megküzdeni, hogy erőforrásokra bukkanjunk magunkban akkor, amikor azt érezzük, elfogyott az erőnk és nincs honnan töltekeznünk. Rábukkanva új erőforrásokra a reménytelenség érzést felváltja a bizakodás, majd a hatékonyság és a kompetencia érzése, melyekkel gazdagodva erősebben és magabiztosabban kerülhetünk ki a legnehezebb életszakaszainkból is.

Amennyiben kérdéseid vannak, keress bizalommal és szólj másoknak is, akikről úgy gondolod, segítséget jelenthet nekik a pszichológiai tanácsadás!