• +36 20 2250 833
  • toth.andrea981@gmail.com
  • Bp., XIV. Hungária körút 72. | Jelenlétem Rendelő
Gyakori kérdések

Gyakori kérdések

Mikor forduljunk pszichológushoz?

A pszichológusok nem csak mentálisan beteg, személyiségzavaros, komoly pszichés problémákkal küzdő emberekkel foglalkoznak.  Mindenki életében adódnak nehéz időszakok, melyek során úgy érzi, nem talál megoldást. Van, hogy a szürke hétköznapok őrlik fel az embert és általánosságban rossz a közérzete, hangulata. Az élet bármelyik területén előfordulhat, hogy olyan helyzetbe kerülünk, amikor komoly kihívással, megoldhatatlannak tűnő feladatokkal kell szembenéznünk.  Számos ilyen helyzetet tartogat mindenki számára a szülői lét, a családi élet, a párkapcsolat. Van, hogy sorscsapásokkal, betegségekkel, hozzátartozó betegségével, hozzátartozó mentális betegségével kell szembenéznünk, tartósan együtt élnünk. Az élet során néhány alkalommal meg kell birkóznunk szeretteink elvesztésével, gyászolással. Sok család hétköznapjait árnyékolja be valamilyen függőség, szenvedélybetegség.  A munka világa is számos megoldhatatlannak tűnő kihívást rejtegethet. Elakadhatunk a karrierünkkel, elveszíthetjük a motivációnkat. Sok ember a túlzott stresszel, nyomással nem tud megbirkózni és sokakat érint a kiégés, ami -bár a munkában történik, de a családi és magánéletet is beárnyékolja. A pszichológiai tanácsadás hatékony segítség minden hasonló helyzetben.

Miben tud segíteni a tanácsadó szakpszichológus?

A tanácsadó szakpszichológusok a pszichológia szak elvégzése után arra szakosodnak, hogy egészséges emberek nehéz élethelyzeteiben, krízishelyzeteiben, problémáinak megoldásában nyújtsanak támogatást. A tanácsadó szakpszichológusok munkájuk során 8-10-12 alkalmas üléssorozat keretében hatékonyan tudják segíteni a hozzájuk fordulókat abban, hogy megoldást találjanak problémáikra.

Mi történik a pszichológiai tanácsadás során?

A tanácsadás során az első egy-két alkalommal a pszichológus megismeri a hozzá forduló ember problémáját és segít megkeresni a rendelkezésre álló lelki erőforrásokat. Általában a második-harmadik alkalomra  megszületik a célkitűzés, melynek elérésével a pszichológushoz forduló kliens életminőségében jelentős javulás, változás következik be. A következő hat-nyolc alkalommal a cél irányába haladnak a beszélgetések, ülések során. Minden pszichológiai tanácsadással fejlődik az ember önismerete és bővül a megküzdéshez szükséges eszköztára. A pszichológushoz járás mobilizálja a lelki kreativitást és lehetőség nyílik pszichés terhek lepakolására is. A hatékony pszichológiai tanácsadó folyamat végére az emberek összeszedettebbnek, erősebbnek, magabiztosabbnak és elégedettebbnek érzik magukat. Az aktív célelérés időszakában az emberek úgy érzik, hogy a pszichológusnak köszönhetően egy biztonságos hátterük van ahhoz, hogy változtassanak az életükön, hogy elhagyjanak, maguk mögött hagyjanak olyan dolgokat, amik rontják az életminőséget. Általában az utolsó egy-két alkalommal a pszichológus és a kliens lezárják a közös munkát. Előfordul az is, hogy az első tanácsadás kör után új célt fogalmaznak meg, melynek elérése hasonló módon történik. A pszichológia tanácsadás általában hetente egy alkalommal történő találkozást jelent 8-10-12 héten keresztül.

A tanácsadás során a pszichológus megmondja, mit tegyek? 

A pszichológusok abban segítenek, hogy mindenki megtalálja a saját célját, a saját megoldását és a saját megküzdési eszközeit, nem halat, hanem hálót adnak. A saját megoldás megtalálásával és a saját megküzdési eszköztár bővítésével az ember a későbbiekben egyedül is képessé válik a hasonló helyzetekben helyt állni, emiatt összeszedettebbnek, stabilabbnak, erősebbnek érzi magát.

Mi a különbség pszichológiai tanácsadás és terápia között?

A tanácsadás során egészséges emberek nehézségeiben nyújt a pszichológus támogatást. A tanácsadás egy hatékony, gyors és fókuszált folyamat, mely során egy olyan célt érünk el, ami pozitív változást hoz az életminőségbe. A pszichológiai tanácsadás 8-10-12 alkalom. A pszichológushoz járás során az ember elkezd felfigyelni a saját pszichés működésében lévő elakadásokra, nehézségekre, elkezdi látni, milyen korábbi traumái, sérülései vannak, amik nehezítik hétköznapi életét. Az is előfordul, hogy valaki arra ébred rá, hogy komolyabb pszichés problémái is vannak. Ezekben az esetekben terápiára van szükség, melyet klinikai szakpszichológusok és pszichoterapeuták végeznek. A terápiák általában hosszabbak, gyakran több évig tartanak. Komoly pszichés problémák esetén tanácsadó szakpszichológusként abban segítem klienseimet, hogy kialakuljon a motiváció egy hosszabb terápiás folyamat iránt, illetve amíg a terápia hatására változás következik be, addig a családi életben és a munkahelyen felmerülő nehézségek ne terheljék tovább az egyént. Az is gyakori, hogy valakinek a hozzátartozója küzd mentális betegséggel vagy jár terápiába, ebben az esetben nagy nyomás nehezedik a család többi tagjára is, melyben a pszichológiai tanácsadás hatékony segítségként, támaszként szolgál.

Mi a krízisintervenció?

Vannak olyan élethelyzetek, melyek bárkivel megtörténhetnek és elviselhetetlenül nagy nyomással, szenvedéssel járnak. Ilyen lehet bármilyen váratlan sorscsapás, haláleset és gyász, betegség, hozzátartozó betegsége, bármilyen, komoly veszteségélménnyel járó esemény. A sorscsapások közös jellemzője, hogy az extra terhelés hatására a meglévő lelki erőforrásokhoz sem férünk hozzá, pont akkor, amikor a legnagyobb szükség lenne minden kreatív lelki eszközünkre. A krízisintervenció egy viszonylag gyors és nagyon hatékony segítségnyújtás, melyben a pszichológus segít az egyénnek megtalálni az utat a belső erőforrásaihoz és ezek segítségével egy megküzdési és cselekvési tervet dolgoznak ki, figyelembe véve az esetleges akadályokat, akadályozó tényezőket. A pszichológiai tanácsadáshoz képest a krízisintervenció gyakoribb találkozásokat jelent a pszichológussal, hetente több alkalommal, viszont általában rövidebb ideig tart.

Milyen esetekben segít a krízistanácsadás?

Krízistanácsadásra van szükség bármilyen elviselhetetlen szenvedést okozó sorscsapás esetén:

  • balesetek
  • hozzátartozó balesete
  • halálesetek
  • bármilyen komoly veszteségélménnyel járó esemény (személyek, munka, lakóhely elvesztése)
  • betegségek
  • hozzátartozó betegsége
  • katasztrófák