• +36 20 2250 833
  • toth.andrea981@gmail.com
  • Bp., XIV. Hungária körút 72. | Jelenlétem Rendelő

Bemutatkozás

Tóth Andrea vagyok, az Eötvös Loránd Tudományegyetemen szereztem pszichológus és pszichológia szakos tanári diplomát 2005-ben, majd 2017-ben végeztem tanácsadó szakpszichológusként. Krízistanácsadásra és krízisintervencióra szakosodtam. Tanácsadó szakpszichológusként az egészséges emberek életvezetési kérdéseivel, nehéz élethelyzeteivel, kríziseivel foglalkozom.

Szakmai tapasztalatok:

Életvezetési tanácsadás, a hétköznapi élet során felmerülő nehézségek megoldásának támogatása: 

A pszichológiai szempontból egészséges emberek életében is vannak olyan helyeztek, melyekkel nehéz megbirkózni. Mindenki életében van olyan szakasz, amit nehéznek érez egyedül és melynek megoldásához támogatásra van szüksége. A pszichológiai tanácsadás hatékony segítség minden olyan élethelyzetben, amiben valaki nehezen talál megoldást, kiutat. Gyakori, hogy az új szerepekkel járó élethelyzeteket érezzük terhelőnek, mint például a szülővé válás, munkahely váltás vagy a családi állapot változásai, de az életmód váltás esetén is nagyon hasznos segítség a pszichológiai tanácsadás. Tanácsadó szakpszichológusként számos alkalommal döntéshelyzetben nyújtok támogatást, melyek a munka, a párkapcsolat, a család és a szülői lét témaköreit ölelik fel.

Életmódváltás: 

Napjainkban nagyon divatos dolog és sok ember nagyon motiváltan indul neki az új élet kezdésének, mely általában a táplálkozási és a testmozgás szokások megváltoztatását jelenti, de előfordul, hogy függőségek elhagyását, pl. a dohányzással való felhagyást. Mint minden komolyabb változás, előre nem várt pszichés terheket, nehézségeket hozhat az életbe, melyekkel nehéz egyedül szembe nézni. Sokszor a visszaesés okai is ezek. Az életmódunk mögött sok pszichés háttértényező, személyiségbeli ok van, ezért a fókuszált fejlesztés és támogatás komoly segítséget jelent életmódváltás esetén és nagyban katalizálja változást, erősíti a hatékonyságot.

Krízistanácsadás, krízisintervenció: 

Sajnos mindenki életében történhetnek olyan váratlan fordulatok, sorscsapások, melyekkel az ember úgy érzi, egyedül nem képes megbirkózni. A szakképzésem során krízistanácsadásra szakosodtam, hogy hatékonyan tudjam támogatni klienseimet a bárki életében előforduló váratlan és/vagy nehezen elviselhető helyzetekben (hozzátartozó betegsége, gyász, baleset, áldozattá válás, válás, munkahely elvesztése stb.). A hatékony krízisintervenció nem csak egy helyzet elviselését könnyítheti meg, hanem megelőzheti a trauma hatására kialakuló pszichés problémákat is. Krízisintervencióval foglalkozó pszichológusként gyakran találkozom azzal, hogy a krízishelyzetek – a szenvedés ellenére – egyben magukban rejtik a lehetőségét egy jobb életminőség kialakításának, régóta húzódó konfliktusok rendezésének vagy a krízisből kiutat találva hatékonyabbá válik a lelki működésünk a hétköznapokban.

 

 

“Nehéz” kamaszok, deviáns serdülők, tinédzserkori problémák és szülői/hozzátartozói tanácsadás:

Az egyetemi évek alatt kezdtem érdeklődni a devianciák, deviáns viselkedésformák és életutak hátterében álló pszichológiai okok iránt. A deviáns fejlődési útra rálépni sokkal könnyebb, mint letérni róla és általában komoly szenvedéssel jár együtt mind a deviáns kamasz/felnőtt, mind a hozzátartozói számára. A devianciák közös jellemzője, hogy sem a deviáns egyén, sem a környezetében élők nem találják a kiutat. A diplomám kézhezvétele óta számos deviáns irányba induló gyereknek, serdülőnek, hozzátartozóiknak és pedagógusaiknak nyújtottam pszichológiai támogatást egyéni és csoportos formában. Jelenleg dolgozom a Budapesti Javítóintézetben pszichológusként valamint deviáns fiatalok témában a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Szakának megbízott oktatója vagyok.

Szülőtanácsadás, iskolapszichológia: 

Iskolapszichológusként naponta találkozom a magyar kisgyerekes és kamaszokat nevelő családok életvezetési kérdéseivel és nehézségeivel. Az Orchidea Iskola egy nemzetközi alapítványi iskola, ahol a magyar gyerekek mellett a világ számos országából Magyarországra érkező gyerekek és serdülők járnak, emiatt napi munkám része a külföldről érkező gyerekek és családok beilleszkedésének pszichés támogatása, valamint a vegyes házasságokban felnövő gyerekek identitás-alakításának segítése magyar és angol nyelven. Iskolapszichológusként napi munkám része a drogprevenció, áldozattá válás prevenció és a bűnmegelőzés.

Dolgozói mentálhigiéné és munkahelyi stressz kezelése, stressztűrés menedzsment:

Attól függetlenül, hogy egy irodában vagy olyan gyakorlati terepen dolgozik valaki, ahol ténylegesen emberéletek forognak kockán, a dolgozó emberek egyet értenek abban, hogy munkájuk során számos frusztrációt kell elviselniük, és stressznek vannak kitéve, mely lelkileg és gyakran mentálisan is megterheli őket. Gyakori, hogy a munka során keletkező stressz mértéke meghaladja a stressztűrő kapacitást és a magánéletre is hatással van. A segítő szakmák és azok a foglalkozások, ahol emberekkel kerülünk kapcsolatba, mint pl. a pedagógus, az egészségügyi dolgozó vagy az ügyintéző kiemelt mentálhigiénés terhelést jelenthetnek. 2007 óta foglalkozom a hétköznapi munkavégzés során keletkező stressz kezelésével és a dolgozó emberek stressztűrés menedzsmentjével. Számos csoportos formában megvalósított mentálhigiénés projekt vezetője voltam, emellett egyéni formában is végzek dolgozói mentálhigiénés tanácsadást.

Önismeret, személyiségfejlesztés:

A krízisintervencióhoz hasonlóan az önismeret bővítése és a személyiségfejlesztése a legtöbb gyakorló pszichológus feladata. Szakmai pályafutásom során munkahelyi pszichológusként, iskolapszichológusként és deviáns kamaszokkal foglalkozva is fontos tevékenységi köröm az önismeret-, kompetencia- és személyiségfejlesztés, amelyet csoportos és egyéni formában valósítok meg.

Oktatás:

2005 óta folytatok valamilyen formában oktatási tevékenységet pszichológiai témában. 2005 és 2007 közt az Eötvös Loránd Tudományegyetemen tanársegédként dolgoztam, 2014 óta a Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Intézetének vendégoktatója vagyok. 2017 óta tanítok az Annomental Kft. szervezésében is.

Munkahelyek: 

  • 2003 és 2005 között – Gyermekvédelem, Aga Nevelőootthon – pszichológus
  • 2005 és 2007 közöttt – Eötvös Loránd Tudományegyetem TOFK – tanársegéd
  • 2007 és 2011 között – Magyar Posta Zrt. – vállalati pszichológus
  • 2011 és 2013 között – MPO Kft. – vállalati pszichológus
  • 2014 – Budapesti Javítóintézet – pszichológus
  • 2014- Károli Gáspár Református Egyetem Pszichológia Szak – vendégoktató
  • 2015 – Orchidea Iskola – iskolapszichológus
  • 2017 – Annomentál Kft. -ügyvezető, tanácsadó szakpszichológus, oktató