• +36 20 2250 833
  • toth.andrea981@gmail.com
  • Bp., XIV. Hungária körút 72. | Jelenlétem Rendelő
Kérdések és válaszok
Mi a lelkifitnesz?

Mi a lelkifitnesz?

fitnesz (gyakran angolosan: fitness) olyan életforma, amely a jó fizikai erőnlétet, a szív, a tüdő és a vérkeringés tartós teljesí­tő­ké­pes­sé­gé­nek fejlesztését, az egészséges életmódot és az esztétikus külsőt helyezi előtérbe – írja  a Wikipédia.

Ha olvasod ezt az oldalt, minden bizonnyal te is érzed és tudod, hogy a lelki állapotaink, és az, hogy mennyire tudunk a testi egészségünkre figyelni és tenni érte, komolyan összefüggnek.

Ahogy a mindennapos mozgás és egészséges táplálkozás hatással van a lelki működésünkre, úgy határozza meg a lelki működésünk is, hogy milyen testi állapotban vagyunk és hogy mennyire tudunk a testi egészségünkre figyelni.

Egy rosszabb életszakaszban az embernek nem csak az esik nehezére, hogy az egészséges táplálkozással törődjön, hanem befelé, a saját lelki folyamataira is nehéz koncentrálnia. Minél kevésbé működik a befelé figyelés és a lelki egyensúly megteremtése, annál kevésbé tudunk általában a testi egészségünkre is hatást gyakorolni. Sokszor a fitnesz belül, a lelkünkben bukik el.

Mire gondol a pszichológus, amikor lelkifitneszről beszél? A lelkifitnesz olyan életforma, amely a lelki egyensúly megteremtését, a belső stabilitást és a céljaink elérését támogató lelki működést helyezi előtérbe. Ahogy a testünkkel való törődés, a mozgás és az egészséges táplálkozás a testi erő és egészség érzésével gazdagít, úgy a lelki folyamatainkkal foglalkozás a belső erő és érzelmi stabilitás irányába indít el minket. Aki nem csak testileg, hanem lelkileg is fitt, ott a szép és egészséges külső egy szép és egészséges belsőt takar.

Pszichológusként azt gondolom, hogy belső egészségünk és egyensúlyunk lenyomata a külső életünk. A lelki működésünk, elakadásaink, diszfunkcióink megjelennek életformánkban, botlásainkban, káros szokásainkban. A meg nem oldott életfeladatok, lelki problémák az életmódunkra is hatást gyakorolnak. Az életmódunkra jellemző szokásainknak mindig van lelki vetülete.

A lelkifitness közösséghez tartozók számára nem csak a külső, a testi egészség a fontos, hanem arra is törekszenek, hogy belülről is erősödjenek, fejlődjenek.

Ahogy az edzőteremben dolgozással fejlődnek az izmaink és átalakul a testünk, a lelki folyamatainkon dolgozással erősödik a belső egyensúly és biztonság élménye, ez pedig jobb minőségű, boldogabb emberi kapcsolatokat von maga után.

A lelkileg fitt emberek szeretik és tisztelik az életet, másokat és önmagukat. Aki tiszteli és szereti önmagát, az képes tenni is saját magáért, képes tenni a fejlődésért, képessé válik elfogadni saját határait, és képessé válik arra, hogy egészsége érdekében korlátokat szabjon saját magának. Aki lelkileg fitt, annak természetes, hogy életmódja is azzá válik.

Csatlakozz a lelkfitnesshez a facebookon: https://www.facebook.com/lelkifitness/