• +36 20 2250 833
  • toth.andrea981@gmail.com
  • Bp., XIV. Hungária körút 72. | Jelenlétem Rendelő
Életmódváltás és pszichológia
A célelérés művészete 3.

A célelérés művészete 3.

Amikor nagyjából látjuk a célunkat, és nagyjából ismerjük a rendelkezésre álló erőforrásainkat, szembe kell néznünk azokkal a lelki folyamatainkkal is, amelyek akadályoznak minket.

Napi munkám során gyakran találkozom azzal, hogy az akadályokat külső tényezőként, lehetetlen körülményként éljük meg, miközben minden külső akadálynak van egy belső, lelki vetülete is. Ilyen lehet a kishitűség, önbizalomhiány, rossz konfliktuskezelési stratégiák, gyenge kudarctűrés, rossz megküzdési stratégiák. Saját, belső akadályainkat egyedül nagyon nehéz felismerni és továbblépni is könnyebb támogató háttérrel.

Az életmódváltás pszichológiai támogatása során a legtöbb időt az akadályokkal, akadályokon, akadályozó tényezőkön való dolgozás teszi ki. Azok a dolgok, amik hátráltatnak minket, sokszor fájdalmakkal, sérülésekkel és keserű élményekkel, élettapasztalatokkal függnek össze. Sokszor olyan kisgyerekkori élmények kerülnek felszínre, melyekkel egyedül nagyon nehéz szembe nézni, feldolgozni és változtatni.

Sok rossz szokásunk gyökerén rejtőzik például a teljesítményünkkel, teljesítőképességünkkel kapcsolatos rossz üzenet, amit valamelyik hozzánk közel álló adott nekünk a gyerekkorunk során. Ha valamelyik szülőnktől útravalóul a „te ügyetlen/rossz/béna/buta/hülye/hálátlan/utálatos vagy és hasonlók” üzenetet kaptuk, az komolyan gúzsba köthet minket a felnőtt életünk során is, amikor valamilyen célt próbálunk elérni.

Az önsorsrontó, egészségkárosító viselkedések mögött, mint amilyen a mozgásszegény, egészségtelen életmód is, mindig található olyan rossz élmény, amiért valakiben az a kép alakul ki önmagáról, hogy nem elég szerethető vagy egyáltalán nem szerethető. Az, hogy magunkat egy szerethető emberként vagy egy hibás, bűnös, szerethetetlen lényként éljük meg, meghatározza, hogy képesek vagyunk-e életmódunkon változtatni. A rossz gyerekkori tapasztalatokra korrektív élményt adhat a pszichológus támogatása, melyet aztán sikerrel forgathatunk bele az életmódváltásba.

Az akadályok legyőzése nem csak elhatározás kérdése. Vannak olyan akadályaink, melyeket egyedül nem tudunk megváltoztatni, vannak olyan terhek, amiket egyedül cipelve minden pszichés energiánk felőrlődik, és nem marad kapacitásunk magunkra és a saját életünkre tőlük. Sokszor az önsorsrontó, egészségkárosító viselkedések mögött olyan gyerekkori traumák, bántalmazásból fakadó sérülések, sorscsapások állnak, amit egyedül nem tudunk feldolgozni. Gyakran találkozom azzal, hogy a trauma feldolgozása után valaki korábban lehetetlennek tűnő célok elérésére is képes. Pszichológusként napi szinten látom azt, hogy a hozzám fordulók miközben komoly lelki munkát végeznek önmagukon a támogatásommal, a munkával párhuzamosan könnyen változtatnak olyan szokásaikon, hátráltató működésmódjaikon, amelyeket korábban lehetetlennek gondoltak.

Pszichológusként azt vallom, hogy többnyire nem vagyunk hibásak saját rossz működési módjaink, saját akadályaink kialakulásában, az viszont mindenképp a saját felelősségünk, hogy változtassunk rajtuk!

Téged mi akadályoz?

Forrás: http://tudatos-eletmod.hu/eletmodvaltas-es-pszichologia-celeres-muveszete-3/