Pszichológusként azt gondolom, hogy ahhoz, hogy elégedettnek érezzük magunkat, tartalmasan éljünk és  kiegyensúlyozott kapcsolataink legyenek, a legfontosabb, hogy megfelelő önismerettel rendelkezzünk. A rendszeres testmozgás tökéletes terep ahhoz, hogy információkat szerezzünk saját lelki működésünkről és belső világunkról. Ezeket aztán hasznosítani tudjuk az élet egyéb területén szembe jövő kihívásokkor.

A következő edzésnél figyeld meg az edzés előtti hangulatodat, gondolataidat, érzéseidet! Ha tudod, írd is le őket! Amikor elkezdesz edzeni, tudatosan fókuszálj arra, mi történik közben a lelkedben! Sokan számolnak be arról, hogy az edzés csodás hatást gyakorol a hangulatukra. Mindenki ismeri azt az érzést, amikor nincs is kedve elkezdeni mozogni, de aztán valahogy ráveszi magát, és utána rosszul induló napja 180 fokos fordulatot vesz.

A test és lélek szétválaszthatatlan egységét élhetjük át mozgás közben. Ahogy megfeszülnek az izmaink, a lelkünk is erősödik. Ahogy a testi erőfeszítésre koncentrálunk, eltávolodnak tőlünk a hétköznapok gondjai és távolabbról nézve új ötleteink lesznek megoldani őket. Ahogy mozgás közben túljutunk a holtponton, úgy kezdenek el a rendszeres mozgás hatására energiával megtöltődni azok a területei személyes életünknek, amik korábban nem működtek jól.

A mindennapos mozgás során a testi erőnk mellett belső erőnk és magabiztosságunk is nőni kezd, másként éljük meg saját magunkat az élet minden egyéb területén, így kapcsolatainkban is.

Sokan számolnak be az életmódváltást kísérő kapcsolati változásokról is. Azzal, hogy elhagyjuk korábbi rossz szokásainkat, gyakran tovább lépünk korábbi nem működő kapcsolatainkon is. A rendszeres mozgás okozta pozitív belső változásokat ugyanúgy érdemes dokumentálni, ahogy az elvesztett centiket és kilókat.

Pszichológusként kérni szoktam a hozzám fordulóktól, hogy írjanak naplót, csak 1-2 sort minden nap, írják le, milyen érzéseik és önmagukkal kapcsolatos gondolataik voltak. A napló segítségével, amellett, hogy láthatóvá válnak saját magunk számára is lelki folyamataink, azt is látni fogjuk, hogy az életmódváltás sokkal többet ad nekünk a testi egészségünkben bekövetkező változásoknál.

Te milyen lelki változásokkal ajándékoztad meg magad azzal, hogy változtattál?

Csatlakozz hozzánk a Facebook-on! https://www.facebook.com/lelkifitness/

Forrás: tudatos-eletmod.hu